onze zoektocht

In september 2005 begon onze zoektocht naar een huis in Frankrijk. We wilden geen vakantiehuis maar een huis in een rustige omgeving, een tweede thuis. Ons eerste huis wat we gingen bekijken stond in de Bourgogne. Een romantisch huis met een poort er voor, Willems droom. Maar behalve de mooie blauwe poort stond er ook een grote schuur op het terrein, die dreigde in te storten. Behalve dat was het huis ook te klein.

In 2005 gingen we met het hele gezin naar de Auvergne. We hadden een huis op internet gezien en kwamen terecht bij Silvia en Hettie, twee nederlandse vrouwen, werkzaam als makelaar in de Auvergne. Maar wat bleek, ons huis was al verkocht, zo gaat dat in Frankrijk. We hebben in die week veel huizen gezien. Silvia en Hettie scheurden met ons door de Auvergne. En in die week vonden we ons droomhuis. Een mooie franse boerderij, type longière, in een klein plaatsje, genoemd Youx. Maar deze droom ging niet door omdat de eigenaar het contract niet tekende. Ook dat kan gebeuren in Frankrijk. Een mondelinge toezegging is niet bindend.

In mei 2006 togen wij weer met volle moed naar de Auvergne om nogmaals met Hettie en Silvia te zoeken naar ons droomhuis. Hoe graag we ook wilden, we konden geen huis vinden. Of ja toch wel... een mooi statig blauw huis. We deden een bod en kregen te horen van de eigenaresse, een oude dame uit een rijke wijnfamilie, dat ze toch het huis niet wilde verkopen. Ze was er emotioneel nog te gebonden aan, het stond inmiddels 40 jaar leeg. De andere huizen waren te groot, te klein, dicht bij een varkensschuur.....

Na de Bourgogne en de Auvergne gaan we ons geluk eens beproeven in de Champagne Ardennen. In maart 2007 rijden naar dit gebied. Het is er grauw en somber, maar het huis wat we willen bekijken is een mooie maison de maître. Echter vanbinnen is het ook somber. Goed om hier eens gekeken te hebben, maar het gebied spreekt ons niet aan.

Dan toch maar weer eens naar de Auvergne in november 2007 maar ook deze keer tevergeefs, te duur, te groot.... misschien dan toch ook niet in de Auvergne.

Het hebben van een tweede huis is geen moeten, dus maar weer even rust. En ineens, je zult het niet geloven, vond ik een huis in de Meuse op Marktplaats. De foto's spraken mij zo enorm aan. Er was een sfeer van rust en authenticiteit. En toen ging het snel. Het huis was van nederlanders, we mochten het huis een weekend huren, en we waren direct verkocht. Dit was in oktober 2008. En in april 2009 waren wij een huis rijker aan de 2 Grande Rue in Loison.